Tips over fotograferen in daglicht

Je haalt je telefoon of camera tevoorschijn, omdat je iets wilt vastleggen. Je gaat er goed voor staan en klikt. Maar als je naar het resultaat kijkt, is de foto gewoon niet zoals je in gedachten had. Het ziet er op je scherm veel minder fancy uit. En dat valt enorm tegen. Klinkt dat bekend? Uit eigen ervaring weet ik nog hoe irritant dat was. In je opwinding ben je vergeten om te kijken hoe het licht valt. En omdat de meeste foto's overdag genomen worden, is het erg belangrijk om daglicht te begrijpen. Hieronder leg ik je uit welke verschillende typen licht er zijn, zodat licht je vriend wordt en niet je vijand.

Foto’s maken tijdens het gouden uur ‘the golden hour’ Het beste moment van de dag is het gouden uur ook wel the golden hour genoemd. Dit is ongeveer een uur ná zonsopgang en 1 uur vóór zonsondergang. Het licht heeft een gouden gloed (daarom wordt het ook gouden uur genoemd) en is 'warm' wat voor een zachte foto zorgt. Het zorgt ervoor dat alles er mooier uit komt te zien en zeker voor de huidtinten is het zo fijn, omdat het de huid een natuurlijke kleur en glans geeft. Het shooten tijdens de golden hour is iets wat je wel even moet plannen. Voordat ik er zelf mee aan de slag ben gegaan had ik er al veel over gelezen. Maar op de 1 of andere manier maakte ik het geen prioriteit om tijdens dat uur te fotograferen. Het kwam vaak niet uit tijdens dat uur en als ik nu terug kijk is het een gemiste kans. Nu plan ik de shoots zoveel mogelijk tijdens het gouden uur en het resultaat is echt geweldig. Wel is het in Nederland altijd spannend of het zonnetje zich echt laat zien.

Bekijk de video voor meer tips

Vermijd fel zonlicht en maak foto’s in de schaduw Op de meeste momenten maken we de foto’s buiten de golden hour. En dit maakt het moeilijker om een goede foto te maken, maar het kan wel! Als je overdag een foto maakt tijdens de dag dan is het licht vaak hard en fel. Probeer altijd een plekje te vinden waar schaduw is. De schaduw maakt je foto's minder hard en heb je minder last van tegenlicht. Zeker in het gezicht heb je minder last van contrast. Het voelt soms gek om in de schaduw foto’s te maken als het zonnetje lekker schijnt, maar in de schaduw komen de kleuren beter uit. Fotografeer je mensen dan zijn de huidtinten ook gelig als ze in de zon staan en zullen ze veel gaan knijpen met hun ogen. Dit zorgt voor gespannen foto’s.

Fotograferen met tegenlicht

Dit is een lastige, maar tegelijkertijd 1 van mijn favoriete manier om te fotograferen! Bij tegenlicht schijnt de zon achter je object of persoon. Hierdoor ziet de persoon er als een silhouet uit of is de achtergrond lichter en wordt de persoon van achteren belicht wat zorgt voor een ‘engelachtige’ gouden gloed. Als je net bent begonnen met het maken van foto's, wil je misschien wegblijven van tegenlicht, vooral als je foto's maakt met uw telefoon. Maar ik vind dat tegenlicht echt een bepaalde sfeer aan de foto geeft die de foto geweldig maakt. Veel fotografen vermijden het maken van foto’s met tegenlicht, omdat het een stuk lastiger is qua techniek. Je moet opletten dat je niet te veel licht in je camera krijgt anders is de foto overbelicht en zie je niets meer. Het kost even wat oefenen, maar dan heb je ook wat. Ook vinden veel fotografen lensflare in een foto verschrikkelijk, maar ik vind het mooi. Zoals gezegd hou ik van de zon en is dit mijn manier om samen een spel te spelen. Deze optie moet je zeker eens proberen. Omdat het zo vaak afgeraden werd heb ik het lange tijd vermeden, maar nu is dit mijn favoriete manier om foto's te maken. Wees dus niet bang om de regels te breken!

Wil je meer leren over het maken van fantastische foto's? Download het GRATIS e-book ‘Photography Basics’ met tips om meteen geweldige foto's te maken. En volg me op Instagram.

Much love,

Ibtissam

#fotografie #tips #daglicht #goldenhour #tegenlicht #backlight #zonlicht #fotografieblog #fotografiecursus

2019 miss smile photography | intimate weddings | destinations weddings | shoots | den haag| netherlands|

contact | kvk 64039706 | privacy policy